четвртак, 25. новембар 2021.

Јапан ...

 

Јапан ...

     Пре пар година у Јапану се одржавало светско првенство у одбојци. Да играчи неких утакмица не би играли пред полу празним трибинама организатори су решили ствар тако да су довели ђаке и студенте, једнима су дали црвене а другима плаве заставице и рекли им да машу и навијају према одређеној боји дресова екипа. На опште задовољство учесника и организатора првенство и такмичење се лепо завршило а публика је навијала за своје тимове. То је Јапан!

     Код нас се као из неке перпетомобиле машине стално рађају разни  проблеми и компликације у свему, изгледа као нама неко намерно ,,мути воду да би он у њој ловио рибу.  Узмимо пример око начина и регулисања правила парламентарних избора, и борбе за власт политичара тј. позиције и опозиције, и апсурдно стање које се у недоглед развлачи и одржава годинама ради интереса разних квазиполитичара, а на  штету већине народа. Решење би могло бити једноставно, спортско, као оно на поменутом  такмичењу у Јапану, и то овако: 

 1. Први тв канал и део штампе треба једноставно дати већини на власти (позицији) , па нека        га користи како хоће, за рекламирање,  како се договоре. Према јапанској идеји предложио би да се њима и њиховим ,,навијачима,, доделе нпр. црвене заставице и нека њихови обожаваоци навијају за њих лепо и културно,  као да смо и ми јапанци...

 2. Други тв канал и део штампе одредити комплетан опозицији, па нека се они организују како год хоће и договарају међусобно око тактике и поделе процената. Нека они буду симболично  под плавом заставом у организацији ,,такмичења,, исто као они у Јапану.

  3.Трећој групи грађана који не желе да се полтитички изјашњавају и силом опредељују , такође треба да се одреди и да  један државни тв канал и део штампе и да га уређују њени представници (објашњено у наставку који су). Средства за три државна канала иначе и сада иду из средстава пореза и уплата од свих грађана без много питања.  Ова трећа, суздржана и неопредељена  група грађана је доста велика, а мудро је и намерно интересно скрајнута,  чак према тугаљивом тумачењу политичара на власти и дела опозиције,  ти људи нису ни заинтересовани за учешће у политици и власти, што је лаж, тачно је да је та велика група људи разочарана  и у власт и у опозицију, јер од истих су до сада имали само штету, а млади чак и беже из земље.

    Предлог :  Сасвим посебно и невезано од политичких избора (тач. 1 и 2), треба хитно организовати (стални) интервју-анкету грађана, за избор представника за групу у тачки 3. Предлажем да путем једног интернет портала ми грађани изаберемо и одредимо нпр. 200 независних, паметних, најискуснијих  и најкултурнијих  људи у нашој земљи из свих области, с тим да првих сто буде прикладно замољено за активну саветодавну улогу и сарадњу тј. мишљење и помоћ око најбољег става у важним питањима за овај народ и државу. Других сто изабраних би били увек спремни да помогну у случају спречености неког од првих сто изабраних чланова савета. У тој групи би било добро да су људи и жене који су прошли кроз разна животна искушења,  и доказали се и већ превладали проблеме и искушења људи средњег доба.  Значи, изабрати људе старости приближно између 65 и 75 година,  који су материјално и породично ситуирани и егзистенцијално обезбеђени, и немају личну сујете и потребу за славом, тј. особине честе код појединаца  и чланова у неким организацијама.

      Овај савет ,,мудрих или ,,сто ауторитета(најпаметних људи)  ,,  имао би само једну обавезу, а то је, да повремено, кад то они сматрају важним , нпр. недељно или месечно, дају свој став (већинско мишљење групе) о најважнијим и актуелним питањима (то може изнети један од њих нпр. за округлим столом са нпр. десет чланова (један представник да изнесе став у име целе групе ,,10/100,, тренутно присутних,) представника, (нешто као округли сто и скуп витезова краља Артура, или joш боље став пред симболима нашег српског грба и слоге) ). Питања би се сакупљала интернет анкетама и предлозима других 110 изабраних, а тријажа  и важност би одређивала комисија коју они сами одреде.  Мишљење и став ових људи људи и ауторитета представљао би на известан начин и  став људи ,,политичких негласача,, а имало би сигурно значај за општу равнотежу снага и као и позитиван и едукативан утицај на цело наше друштво. Људи би захваљујући идентификацији са најмудријима брзо разбистрили мутне воде и схватили праве ствари и вредности и створио би то био први добар предуслов за просперитет овог народа који сада недостаје, јер данас се глас паметних људи више и не чује у општој паради лудила.

лавидадецоде.блогспот.цом

27.11.2021. Бгд.

Нема коментара:

Постави коментар